Sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 Tahun 2013

Sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 Tahun 2013

Assalammualaikum

Keranamu kami mendakap tuah,Keranamu kami bangsa berjaya,Keranamu kami hidup selesa,Limpah budi kemakmuran negara.
Keranamu kami bebas merdeka,Keranamu nyawa dipertaruhkan,Keranamu rela kami berjuangDemi bangsa kedaulatan negara.
Keranamu negara Malaysia !

Tidak sangka secepat ini kita sudah pun mencapai 56 tahun merdeka. Oleh itu, kita perlu menghargai kemerdekaan ini kerana banyak lagi negara yang masih belum merdeka.


‘Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku’

Papai ! …

Adnan Sempit 3, Steamboat dan Raya

Assalammualaikum

Wah, kembali menceritakan kisah hidup aku dalam blog ni.  Kan dah seronok duduk berehat sebulan masa bulan puasa tu kat rumah, tiba pulak masa nak berjalan sakan kat Johor.  Lepas seminggu raya terbanglah aku ke Johor.  Duduk sana seminggu, tiap-tiap malam dok ajak Along keluar, sampai dah sakit segala sendi otot pakat berjalan sakan.  Maklumlah, belajar dah habis, takde nak buat ape, kerja pon belum, so konon macam hidup bebas gitu. =)

So, plan pertama nak pergi tengok wayang, spot cerita Adnan Sempit 3.

 Mula-mula nak guna baucer ZALORA, tapi tak jadi sebab bila surf waktu tayangan kat website TGV tu tak kena waktu.  So, pilih punya pilih, pergi jela ke Cathay Cineplex kat CS. Orang Johor mesti tau kan? =_=  Oh by the way, cerita dia okay, korang boleh pergi tengok.

Oh ya, sekarang dah senang kan nak cari parking kat CS JB sebab dah ada lampu merah dan hijau tu kan?  Tiba-tiba aku jakun sekejap tau, tak sangka kat Malaysia ada, yela dah la baru pas tengok video kat Korea ke Jepun tu, yang cara nak jimat petrol time cari parking tuh, diorang pasang belon “HERE” tu. =)  Kat tempat lain within Malaysia ada lagi tak? Just share lah.. hehe
After that, kitorang pergi ke Dataran JB untuk makan steambot. Nak tau tak walaupon aku orang Johor tapi itu baru kali kedua aku makan ka situ. ngeh ngeh ngeh.

Ini pula satu-satunya gambar aku pergi beraya, itupun dah raya ke 10. Tudung baru katakan, #aidijumakerawang by Aidijuma. hehe.  Tak terpikir pun nak amek  gambar pakai baju raya, sebab mungkin raya tahun ni agak suam =_=
Sooo, itulah cerita aku sekarang ! Bosan kan? hikksss
Lepas ni, KL GANGSTER 2 ! tapi macam ada orang nak gi tengok VIKINGDOM lah. ehek

Papai ! …

Kalau Pergi Luar Negara Nak Pergi Mana?

Kalau Pergi Luar Negara Nak Pergi Mana?

Assalammualaikum

Tempat yang nak pergi

Setiap orang mestilah ada tempat yang naaaaaakkkk sangat pergi kan? So kali ni nak share tempat yang aku naaaakkkkk bebenor perginya =)

Italy ! Nak pergi Italy sebab suka tengok bangunan diorang. Start suka ni bila tengok cerita Disney, Lizzi Mcguire Movie lakonan Hilary Duff. Masa tu kan diorang pergi trip ke Rom and lepastu orang ingat dia artis popular kat Rom sebab muka Lizzie tu sama dengan artis tuh. hikkss Lepastu kalau pergi Italy mestilah perlu rasa Pizza diorang ! =)

Lagi satu, nak pergi Jepun! Dah guna nama pun Diera Tekikushika, mestilah kami ada berangan jugak nak ke Jepun. hehe Bukan apa Jepun ni kan dia punya semangat patriotik gila menebal kan, sebab tulah agaknya diorang ni boleh maju kot. Kalau dari segi kemajuan teknologi jangan cakap ah. Robot dia tuh cepat 10 tahun ! hurrmmm 

Dan kalau ditanya negara mana aku nak pergi, dalam skala jiran tetangga Malaysia, aku teringin nak pergi Brunei. Yelah, Brunei ni kan macam berita daripada negara diorang yang jenis sensasi-sensasi kan rasa macam takde. Tak tau lah kot aku salah sumber untuk Brunei news ke kan. Aleh-aleh kuor berita perkahwinan anak Sultan Brunei.  Hurmm tapi tak kira nak jugak pergi sebab nak tengok apa yang rakyat Brunei tengah buat sekarang ni ek.  Suka dengan Brunei ni sampai aku buat untuk assignment International Business tau ! Orang lain dok sebok nak bukak business kat Australia lah, Amerika lah, Singapore lah, group aku cool je cakap “Brunei Madam !” Alamak cakap pasal assignment ni, rindu pulak zaman belajo. huuuu T_T
Okaylah, nak pergi 3 negara ni. Kalau cakap nak pergi luar negara nak pergi mana, ni adalah antara top 3 daripada 5 pilihan hati.  Haaa yang lagi dua tu, UAE dan Australia/London.  
Korang pulak??

Sayonara ! …

Vallarys New Collection

Assalammualaikum

Hai, kalau korang mencari-cari online shop yang mampu memberikan kepuasan hati (chewaah!) boleh la usha VALLARYS! Terbaru, hari ni sahaja ada 4 new collection baru update. Jemput semuaaaa ! =)

RM40 INCLUDE POSTAGE6 colors available

RM50 INCLUDE POSTAGE6 colors available

KURUNG LACE SAFIYYAHRM85 (TOP ONLY)RM100 (ONE SET)6 colors availabe

BUTTON LYCRA FISHTAILRM100 (TOP ONLY)RM140 (ONE SET)6 colors available

KLIK GAMBAR UNTUK TERUS KE ALBUM 
atau
FOLLOW INSTAGRAM VALLARYS UNTUK FAST ORDER!
Happy Shopping ! =)

Papai ! …

Wanita Syurga Bidadari Dunia

Assalammualaikum

Nak share sesuatu yang aku jumpa kat facebook yang aku rasa kita perlu tahu? 

“Mungkin tidak ramai yang tahu 4 September setiap tahun diisytiharkan sebagai Hari Hijab Sedunia rentetan daripada peristiwa Larangan Bertudung oleh Kerajaan Perancis terhadap Wanita Muslim pada 4 September 2002. Hari ini genap 11 tahun ia diraikan.”

Syukur… Disini kita masih diberi peluang pertahankan hak kita sebagai Muslimah sedangkan mereka disana bermujahadah mati-matian mempertahankan hak sebagai seorang muslimah yang taat. Tetapi, apa yang dapat saya katakan konsep berhijab pada hari ini lebih ke arah mengejar fesyen. Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup. Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya.
Rakan-rakan Muslimahku.. I want the term ‘muslimah’ to bring a picture of modesty & not the image of a fashion diva wearing excessive make-up with a cloth wrapped on her head. Ini satu penghinaan buat kita wanita Muslim.. “
So, sekarang jom kita dengar lagi ni, (pause dulu lagu kat blog ni dulu ye? =))

Sedikit perkongsian dari “KONVENSYEN BIDADARI DUNIA”.. semoga bermanfaat utk kita semua..

“Semua lelaki hebat itu terlahir dari rahim wanita. Kejadian lelaki itu dari asuhan dan didikan wanita, apabila kamu berkehendakan pemimpin yg bijaksana, maka didiklah wanita itu dengan kesopanan yang tinggi dan mulia”.

Sayonara !

Back To Basics

Back To Basics

Assalammualaikum

Wah wah wah. hari ini bangun tido je mak cakap, adik keje ke? Johor menang bola semalam. Terus mata segor, cepat-cepat kami whatsapp.  Finally cuti, dan sebab tu jugaklah perlu blog ni ber-update di hari biasa bukan hujung minggu.  Tapi kesian budak sorang tuh kena kerja. Gahahahaha.  Okay, berbalik pada tajuk entry, back to basics, rasa macam nak update dalam BI. Tak guna weh aku blajo BI dari tadika sampai degree kalo tak practice! Ekekekeke.
*Ehem ehem
My age now 20 ++. So, is that the sign for me to start think something that I never consider to do? hikkss. Macam segan pulak. Okay, currently I am thinking to build my future.  That means in terms of career, what will I be within 10 years from now?. My life, what is the most memorable things will be ? that I won’t never forget it? So, starting from now, I have my own plan (together with my twin).  At least at the end of this year (shall be in october, so it can be our personal-gift to ourselves) it will be come true. Seriously, can’t wait !!! In Sha Allah.
Anyway, while I’m busy planning for my future, some times we have to appreciate the current things like, people that currently around us, my family and friends.  Don’t be yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.  Because, success can be influence by them! Who knows?? And I do believe in respecting people. Mom always remind us, whatever happened, where ever you go, don’t loose your respect. Otherwise, you’ll regret forever because people can forgive you, but they cannot forget what you did. Exactly! Agreed???
Actually my work life quite challenging in terms of personality. It means, the way or you yourself. As a Malay I never think to work together with other races.  But, I think it’s not bad.  Good for me.  Some times I do feel like geramnyaaaaaa dengan dia, but at the end I learnt from mistakes.  I learnt from watching. I learnt from others.  And I’m not kind of girl that will compaint each of everything to my boss.  For me, sakit hati macam mana sekali pun, geram macam mana sekali pon, or how bad your feelings like nak pergi kerja pun really malas, I won’t tell.  I do believe that I have to be independent.  Even though if there is person who secretly tell to my boss, it’s his/her part.  My part is just let it go and move on.  If I keep, I will get headache.  Good to have a boss that will ask how’s everything? Is everything ok? It is good.  But, doesn’t mean I have to tell everything. Correct??

So, if I have certain issues that is not relate to my works, it will keep inside.  Anything happened, I believe, Allah Maha Mengetahui.  So, here I go.  Just back to basics. It means, back to religion.  My teacher, remind us what ever you want do, if you hold your religion to the highest ranking, you will safe.  In Sha Allah. So, when I have some issues, yes, crying is my best way to relief (even though not good actually) but, you have to believe everything happen for a reason, and  give time some times to heals everything.

Lastly, smile ! =)

Ahlan wah sahlan, Ramadhan ! Salam Ramadhan to all Muslimin and Muslimah in the world!

Country Garden, Danga Bay, Johor Bahru

Assalammualaikum

Bagi siapa-siapa yang cari tempat best malam-malam nak jalan-jalan kat area Johor neh boleh la rajin-rajin ke COUNTRY GARDEN yang terletak di kawasan Danga Bay, Johor Bahru.  Atau pun dalam erti lebih tepat, korang nak survey rumah untuk dibeli ke, nak usha show house boleh lah ye terus ke sini.  Tempat dia memang best, angin sepoi-sepoi bahasa.  Jom tengok gambar aku jalan-jalan kat sana. =)

So, korang dah puas tengok taman-taman yang ada? Memang lah tak puas sebab aku letak gambar sikit je, kalau nak tengok puas-puas pergi terjah Danga Bay yep. hikksss.  Okay, meh la aku review sikit ape tempat COUNTRY GARDEN ni kan.

COUNTRY GARDEN menawarkan kediaman 5 STAR kepada semua orang yang mampu untuk memilikinya.  Kini COUNTRY GARDEN memilih Danga Bay untuk projek seterusnya.  “With over 20 years of township development experience, Country Garden is now building deluxe residential enclaves in Rawang, Kajang, Danga Bay, and more to come, in the joint venture with Mayland Group”.

Baca PORTFOLIO dan SULTAN JOHOR THANKED COUNTRY GARDEN FOR CHOOSING JOHOR BAHRU
Okay dah.  Jadi, kalau rasa mampu nak beli, jemputlah tengok show house-nya yeah! Memang gila kebabom cantik rumah tuh! Sepanjang aku masuk setiap show house tu, memang perkataan yang tak lekang dari mulut adalah, WOW! 😀

muncung sebab mampu tengok je. hehe 
FOLLOW @vallarys on Instagram tau !

Papai ! …